Egy újabb nagyszerű felhasználása a maradék sült csirkének ez a brokkolis-csirkés fűszeres rizs. Keleti fűszerezésű, szupergyors rizses egytálétel a rohanó hétköznapokra. A zöldségeket kedvedre variálhatod a szezonnak és az ízléseteknek megfelelően. Én brokkoliból, zöldbabból és borsóból készítettem, de mehet bele gomba, felkockázott répa vagy sütőtök.

Brokkolis-csirkés fűszeres rizs

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE)

30 deka basmati rizs

1 ek olaj v. kókuszzsír

1 közepes hagyma, felkockázva

2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

kb. 2 cm-es friss gyömbér, lereszelve

1 tk római kömény, egész

1 egész fahéjrúd

1 tk currypor

só, frissen őrölt bors

kb. 20 deka maradék sült v. főtt csirkehús (comb v. mell), felcsíkozva

1 kis fej brokkoli, apró rózsákra szedve

pár szem gomba, felcsíkozva

1 bögre fagyasztott borsó

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Egy tésztaszürőben mosd át a rizst folyó víz alatt.
  2. Egy mély serpenyőben, amihez van fedőd, melegítsd fel az olajat. Tedd bele a hagymát és párold kb. 5 perc alatt puhára.
  3. Ha használsz gombát, tedd a hagymához és főzd puhára. Add a hagymás-gombás keverékhez a reszelt gyömbért, a fokhagymát, a fahéjrúdat és a római köményt és folytonos keverés mellett párold még 1 percet.
  4. Keverd bele az átöblített rizst és 1-2 mozdulattal óvatosan keverd össze a hagymás-fűszeres keverékkel. Ne kevergesd sokat, mert a végén nagyon ragacsos lesz!!!
  5. Öntsd fel annyi vízzel v. alaplével, hogy ha a mutatóujjad a rizs tetejére teszed, akkor a vízszint az első ujjpercedig ér. Mehet bele a só, bors és a currypor, de ne kevergesd. Gyorsan forrald fel és tedd hozzá a zöldségeket, amiket használsz.
  6. Fedd le egy fóliával és a fedővel és főzd lassú tűzőn 10 percig, majd zárd el alatta a hőt és fedő alatt párold még kb. 15 percig. Ne nyitogasd, mert a gőz elszabadul és nem puhulnak meg a hozzávalók.
Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someoneShare on Facebook0