Nagyon jól ismerem azt az érzést, amikor csak valamilyen gyors és kevés munkát igénylő ételre van időnk vagy kedvünk. Ilyenkor kerülnek képbe az egytálételek, amik minimális előkészületet igényelnek, mint pl. ez a zöldséges-tejfölös-csirkés egytál vagy ez a tejszínes-borsós csirkecombok. Természetesen azt is jó néven vennénk, ha a gyors és finom mellett egészséges is lenne a készítendő ételünk.

Pontosan a fenti kritériumoknak felel meg ez a csirkés-bulguros egytálétel, mivel max. 15 perc előkészületet igényel és mehet is a sütőbe. A bulgur szemek magukba szívják a csirke fűszeres szaftját és fantasztikus ízt kölcsönöznek neki. Hogy milyen zöldséget teszel bele ill. milyen pácot használsz a csirkéhez, az már igazán csak tőled függ, a végeredmény így is, úgy is finom lesz. Természetesen készítheted rizzsel is, de így sokkal-sokkal egészségesebb. Tálalhatod salátával, ez a káposztasaláta retekkel, almával és feta sajttal remekül illik hozzá.

És miért érdemes rizs helyett bulgurral készíteni? A bulgur tulajdonképpen apróra tört búza. A gabonának majdnem teljes része megmarad az előállítás során, egy, a kuszkusznál és a tésztaféléknél sokkal egészségesebb, teljes kiőrlésű gabonának számító élelmiszerről van szó. Rengeteg jótékony hatása van egészségünkre, kalóriatartalma kevesebb, mint a rizsé, sok rostot, fehérjét és vasat is tartalmaz. Gyorsabban megfő, mint a rizs és (szerintem) ízletesebb is.

sült csirke bulgurral egytálétel

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE)

8 db csirke felsőcomb

A páchoz:

3 ek olívaolaj

1 tk őrölt római kömény,

kb. 2cm-es friss gyömbér, lereszelve

2 gerezd fokhagyma

1kis citrom leve ( ha bio, a lereszelt héja is)

só, frissen őrölt bors

A bulgurhoz:

1 közepes fej hagyma, felkozkázva

2 sárgarépa, kb. 1cm-es kockára vágva

30 deka bulgur

 

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Keverd össze a pác hozzávalóit és forgasd át a combokat a pácban, hogy mindenhol befedje. (Ezt egy nappal korábban is elvégezheted.)
  2. Amíg a csirke pácolódik, kockázd fel a hagymát és sárgarépát.
  3. Melegítsd elő a sütőt 180C-ra.
  4. Forrósíts fel egy nagyobb serpenyőt, aminek van teteje és sütőbe is teheted. (Ha nincs ilyened, akkor használj egy normál serpenyőt és tepsit, amit majd alufóliával lefedsz.) A csirkecombok mindkét oldalát pirítsd meg szép pirosra, kb. 2-3 perc alatt oldalanként. (Nem kell, hogy átsüljenek). Tedd félre egy tányérra.
  5. A visszamaradt zsiradékban párold puhára a hagymát kb. 5 perc alatt és tedd hozzá a sárgarépa kockákat 1-2 percre. Keverd bele a bulgurt is és jól forgasd össze a hagymás répával.
  6. Öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi a bulgurt és helyezd rá a csirkecombokat. Kicsit megsózhatod még a bulgurt.
  7. Fedd le fedővel és mehet a sütőbe. Kb. 25 perc alatt a combok készre sülnek (ezt egy hegyes késsel ellenőrizd) és a bulgur is megpuhul ez idő alatt. Jó étvágyat!
Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someoneShare on Facebook96