Ne csak szilveszterkor készíts lencselevest!  Egész évben megfőzheted ezt a szupergyors, szuperegészséges lencselevest spenóttal egyszerű, olcsó hozzávalókból, tele sok finom zöldséggel.

Mivel jól kombinálható a különféle zöldségekkel és zöldfűszerekkel, az elmúlt évek alatt a lencse az egyik kedvenc hüvelyesemmé vált, gyakran kerül az asztalunkra általában leves vagy lencsessaláta formájában.

Ebbe a levesbe a spenót, répa és a paradicsom mellé majd kerül egy kevés lencse is, amihez a kevésbé szétfővő zöld lencsét ajánlom, mert ezzel a fajtával a lencse sokkal roppanósabb marad (készítettem már barna lencséből, avval is nagyon finom lett). Gyorsan elkészül és az előkészület sem tart 10 percnél tovább.

spenotos lencseleves

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE)

2 evőkanál olívaolaj

1 közepes fej vöröshagyma

2 db sárgarépa (felkockázva)

3 gerezd fokhagyma

3 közepes paradicsom

20 dkg lencse (átmosva, leöblítve)

1,2 liter zöldség- vagy csirke alaplé (kockából is lehet)

néhány szál friss petrezselyem (elhagyható)

20 dkg friss vagy fagyasztott spenót

1 szál friss kakukkfű v. 1/2 tk szírított

só és bors

 

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. A leveshez először készítsd a levesalapot. Ehhez az olívaolajat melegítsd fel, majd mehet bele az apróra vágott hagyma, a sárgarépa és néhány levél kakukkfű. Kb. 5 percen keresztül párold, hogy a zöldségek megpuhuljanak. Ekkor tedd bele a fokhagymát és a felkockázott paradicsomot. (Télen használhatsz paradicsomkonzervet is.)
  2. Aztán add hozzá az átöblített lencsét, sózd, borsozd, majd öntsd bele az alaplevet. Forrald fel, majd lassan forralva főzd kb. 20-25 percig, amíg a lencse meg nem puhul. Arra figyelj, hogy a lencsét ne főzd szét pépessé.
  3. Az utolsó percben jöhet bele a spenót és az apróra vágott petrezselyem, ha használsz. Ha bébispenótot használsz, hagyhatod egészben, a nagyobb levelű spenótot vágd fel. A spenóttal még főzd 1-2 percig, sózd, borsozd, ha szükséges, és már kész is vagy. Jó étvágyat!
Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someoneShare on Facebook32