Extra finom, édes szemű paradicsomjaink teremtek idén az aprócska konyhakertünkben, amiket igyekszem változatosan felhasználni. A klasszikus mozarella-paradicsom-bazsalikom kombó is unalmassá válik néhány alkalom után. A paradicsomtövek pedig ontják a zamatos termést…

Kevés munkát igényel ez a szemet gyönyörködtető paradicsomos pite, ami kedvünknek és ízlésünknek sokféleképpen variálható. Ez a variáció egy leveles tésztával készült,  karamellizált hagymás és sajtos réteggel felturbózott verzió.

Ha a hagyma helyett valami másra vágynál, a spárga helyett készítsd el paradicsommal ezt a krémsajtos pitét, de készítheted pesztóval vagy kecskesajttal, leveles tészta helyett omlós tésztával vagy több réteg réteslappal is.  D

pite paradicsommal

Hozzávalók:

2 evőkanál vaj

1 evőkanál olívaolaj

1 nagy fej vöröshagyma (fél karikába vágva)

1 leveles tészta

20 dkg sajt – cheddar vagy parmezán (reszelve)

0,5 kg koktélparadicsom

1 egész tojás

kevés tej

friss bazsalikom

só és frissen őrölt fekete bors

Így készítsd el:

  1. Első lépésben karamellizáld meg a fél karikára vágott hagymát egy kis olívaolaj és vaj keverékén. Olvaszd fel a zsiradékot, aztán jöhet bele a hagyma, és közepes lángon kezdd főzni. Egy kis idő múlva jöhet hozzá egy kis só és bors, majd időközönként megkeverve párold kb. 20-25 perc alatt aranybarnára.
  2. Amíg a hagyma készül, reszeld le a sajtot. Érdemes több sajt keverékét használni, én most cheddar és parmezánsajt keverékével készítettem. Mindenféleképpen valami jól olvadó sajtot használj (és most itt nem a trappista sajtra gondoltam!).
  3. Ha elkészült a hagyma, tedd félre, hadd hűljön egy kicsit, amíg előkészíted a tésztát.
  4. Melegítsd fel a sütőt 200°C-ra.
  5. Előre kinyújtott leveles tésztából készítettem az alapot, de nagyon finom omlós tésztával is. Hajtsd vissza a tészta széleit kb. 2 cm szélesen, és egy villával nyomkodd le. Ezután szórd meg a tésztát a reszelt sajttal, ez fogja összefogni a hozzávalókat.
  6. Majd tedd rá a karamellizált hagymát, igazgasd el, hogy mindenhol fedje a sajtot. Rendezd el a paradicsomokat a hagymás–sajtos keveréken. Ha ezzel megvagy, egy kis tojással kend meg a széleit, és mehet is a 200°C-ra előmelegített sütőbe.
  7. Kb. 15 percig süsd, néha azért ellenőrizd, hogy a szélei ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulna, kicsit vegyél vissza a hőfokból. Amikor a sütőből kiveszed, láthatod, hogy egy kis levet eresztett a paradicsom, de ez pár perc pihentetés után el fog tűnni. Pihentesd a pitét, közben a bazsalikomot vékonyan csíkozd fel, tálaláskor szórd meg a bazsalikomlevelekkel.

 

Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someoneShare on Facebook7