A mai napig mindent kipróbálok, hogy családom tagjai és jómagam minél több zöldséget együnk. Bár nálunk a brokkolis ételek közül a szimpla, párolt brokkoli a befutó, de most valami laktató, húsmentes ételre vágytam. Így azt találtam ki, miért ne lehetne brokkoliból fasírtot készíteni.

Egy karakteres cheddar sajttal kombinálva a brokkolit akár a zöldségek királynőjévé is választhatnánk, annyira kiegészíti egymást a sajt és a brokkoli íze. Lényeges alapszabály: valóban ízletes sajttal készítsd, mert egyébként csak fölösleges kalóriát adsz hozzá mondjuk egy trappista sajttal, az ízélmény elmarad.

Tudtad-e, hogy a brokkoli torzsáját is felhasználhatod ételekhez, mert nagyon finom? Felhasználás előtt csak hámozd meg vékonyan, hogy a fás rész ne kerüljön bele, vágd fel megfelelő méretűre és mehet is az ételhez.

brokkoli fasírt

HOZZÁVALÓK

kb. 40 deka brokkoli, rózsáira szedve, torzsája meghámozva, nagyobb darabokra vágva

1 bögre zsemlemorzsa (2,5dl-es)

1 nagy tojás

15-20 deka cheddar sajt, reszelve

friss petrezselyem, apróra vágva

1-2 szál újhagyma, apróra vágva

só, frissen őrölt fekete bors

zsiradék a sütéshez (én kókuszzsírt használtam)

 

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Forralj el egy fazékban sós vizet és tedd bele a rózsákra szedett brokkolit és a torzsáját. Főzd 3-4 percet, majd szűrd le és hideg vízzel öblítsd le.
  2. Aprítsd fel nagyon apró darabokra és tedd egy mélyebb keverőtálba. Add hozzá a többi hozzávalót és óvatosan, de alaposan keverd össze.
  3. A masszából formázz laposabb pogácsákhoz hasonló fasírtokat (nekem ebből a mennyiségből 10 db kb. 5cm-es átmérőjű fasírt lett).
  4. Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat közepesen forróra és tedd bele a fasírtokat. Egyszerre csak annyit, hogy könnyen meg tudd fordítani (a serpenyő méretétől függően max. 3-4 db-ot).
  5. Süsd 3-4 percig mindkét oldalukat, amíg szép aranybarnák lesznek. Szedd ki őket papírtörlővel kibélelt tányérba és fűszeres joghurttal, tejföllel, tzatzikivel vagy valamilyen joghurtos salátával tálald. Jó étvágyat!
Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someoneShare on Facebook232