Van a mindenki által jól ismert menzás paradicsomleves (általában betűtésztával), jól agyoncukrozva. Na, ez a paradicsomleves még csak nyomokban sem hasonlít ahhoz…

Ez a recept teljesen új dimenzióba helyezi a paradicsomleves témakörét. Sűrű, krémes, laktató, tele zöldséggel és zöld fűszerekkel.

Nyáron készítheted friss paradicsomból, ha ismersz valami jó beszerzési forrást és igazán ízletes paradicsomokhoz jutsz. Télen, tavasszal a paradicsomkonzerv is tökéletes. Tálalhatod nagyobb paradicsom- és répadarabokkal, de pürésítheted is. Én valahol félúton szeretem, nem teljesen krémesre, de egy kicsit apróbbra turmixolom a zöldségeket egy botmixerrel és sajtos pirítóssal tálalom.

A recept végére görgetve azt is megtalálod, hogyan készítheted el a sajtos pirítósokat egyszerűn, gyorsan egy serpenyő segítségével.

paradicsomleves sajtos pirítóssal

HOZZÁVALÓK (6 SZEMÉLYRE)

2 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál vaj

1 kis fej hagyma, apróra vágva

1 gerezd fokhagyma

1 nagy sárgarépa, apró kockára vágva

3 db hámozottparadicsom-konzerv vagy kb. 1 kg friss paradicsom, hámozva

1 evőkanál paradicsompüré

7 dl zöldség- vagy csirke alaplé

3 evőkanál tejszín

néhány szál friss petrezselyem

néhány levél friss bazsalikom

só, frissen őrölt bors

A pirítóshoz:

egy fél bagett

olívaolaj

10 dkg reszelt sajt

 

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Egy fazékban melegítsd fel a vajat és az olívaolajat, keverd hozzá a hagymát, a sárgarépát és a zúzott fokhagymát. Kicsit sózd meg, hogy gyorsabban megpuhuljanak a zöldségek, és hagyd párolódni kb. 5 percig, közben néha keverd meg.
  2. 5 perc után keverj bele egy evőkanál paradicsompürét, és főzd még 2-3 percet.
  3. Aztán borítsd bele a friss paradicsomokat vagy a konzervparadicsomot (levével együtt), a dobozokat öblítsd ki egy kevés vízzel, majd jöhet az alaplé.
  4. Sózd, borsozd, keverd meg, aztán jöhet rá a fedő. Letakarva kb. 15-20 percig főzd, ha sietsz; ha van időd, hagyd tovább főni, így még finomabb lesz.
  5. Amíg a leves fő, készítsd el a pirítósokat. Egy bagettet szeletelj fel, aztán locsold meg egy kevés olívaolajjal.
  6. A reszelt parmezánból vagy jó erős ízű cheddarból tegyél apró kis halmokat egy serpenyőbe (a serpenyő méretétől függően 2 vagy 3 halmot), aztán helyezd a bagettszeleteket a sajthalmok tetejére.
  7. Ennél a pontnál kapcsold be a tűzhelyet, és kezdd el közepes hőfokon melegíteni a serpenyőt. A sajt rövid idő múlva olvadni kezd. Várj egy keveset, hogy a sajt teljesen elolvadjon, majd a pirítósokat egyenként fordítsd meg, hogy a másik fele is megpiruljon egy kicsit. Ha kész vannak, szedd tányérra.
  8. Ha elkészült a levesed, adhatsz hozzá még egy kevés tejszínt is, ez lágyítja a levest, és krémesebbé is teszi. Öntsd a tejszínt a levesbe, főzd még 1-2 percig, keverd bele a friss fűszernövényeket (ezzel már ne nagyon főzd). Sózd, borsozd, ha szükséges, és tálald a parmezános pirítósokkal. Jó étvágyat!

Tipp! A sajtos pirítósok előre is elkészíthetők, mivel nagyon jól fagyaszthatók.

 

Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someoneShare on Facebook6